Eix Comercial del Poblenou

Eix Comercial del Poblenou

Entrevista a Apropemnos

21 de septiembre de 2023

“Fem barri o ens el faran!” expressa el repte que tenim al davant.

Apropem-nos va sorgir l’any 2001 com una iniciativa de diverses entitats, serveis públics i veïns i veïnes del Poblenou per donar suport a l’acollida i fomentar la participació de les persones nouvingudes al barri procedents de països de tot el món. Entrevistem al seu equip actual per conèixer la seva tasca i els seus reptes.

 Hola, abans de res, gràcies pel vostre temps. Qui formeu l’equip d’Apropem-nos i com enfoqueu la vostra tasca?

L’actual equip l’equip d’Apropem-nos el conformem tres dones que som l’Arianna , la Marta Isabel i la Doris i que venim de trajectòries professionals del camp social, la psicologia i la comunicació. Com a Pla Comunitari gestionat per l’Associació de Veïnes i Veïns de Poblenou treballem des de la professionalitat, el voluntariat i una bona relació amb iniciatives del barri i de Districte.

La vostra missió continua sent la mateixa que quan vau néixer, donar suport a les persones nouvingudes al barri? En quins àmbits?

Així és, els serveis d’acollida que oferim a Can Felipa a les persones nouvingudes s’acompanyen d’accions de vinculació al territori i ho fem des de diferents àmbits com l’acollida, la lluita davant l’exclusió i l’accés a l’alimentació saludable i la salut des d’una estratègia transversal pel que fa a la interculturalitat i els temes ecosocials que solen anar sota el nom de sostenibilitat.

Sou una iniciativa de llarg recorregut, vau néixer l'any 2001. En quin punt us trobeu ara i quins són els reptes actuals?

Apropem-nos és un referent en acció comunitària intercultural al barri i també a la ciutat. A banda de dedicar-nos a acompanyar a persones nouvingudes per superar els entrebancs lingüístics i d’estrangeria els reptes actuals ens han portat a actuar coordinadament per donar resposta a dificultats d’accés a recursos bàsics com l’alimentació saludable o l’habitatge digne que, malauradament, cada cop afecten a més persones no només migrades.

Quina mena d'espais de convivència i coneixement genereu entre el veïnat del Poblenou? Podeu anomenar exemples il·lustratius?

D’una banda, donem suport a espais interculturals existents com Balladona que cada mes aplega dones d’arreu en diferents equipaments de Districte i n’obrim d’altres com el recital multilingüe de Sant Jordi a la biblioteca. Alhora participem en esdeveniments significatius del barri com la Fira Poblenou de tots Colors dins la Festa Major, les Festes de Maig o la fira per la reducció de residus.

Una de les vostres tasques més rellevants és el Punt d'Acollida Poblenou, en el qual oferiu assessorament general i jurídic, informació i orientació. Qui pot adreçar-se a aquest punt i quines són les demandes més recurrents en l'actualitat?

Són benvingudes totes les persones amb necessitats d'orientació, informació,

acompanyament en el procés de coneixement dels recursos i l'arrelament al territori. La majoria de les demandes tenen a veure amb la necessitat d'assessorament jurídic en matèria d'estrangeria, sobretot sol·licitud de regularització per arrelament, raons humanitàries, asil... i renovacions del NIE.

Un altre servei que oferiu és el d’acollida lingüística. Quines accions concretes realitzeu en aquest àmbit?

L’acollida lingüística es centra en els cursos trimestrals de català i castellà farcits de continguts sobre temes com el consum crític i l’alimentació saludable a més de conèixer dies assenyalats del calendari en l’àmbit festiu i reivindicatiu. Destaquem els cursos adreçats a dones que inclouen l’alfabetització. L’altre puntal són les visites, tallers i accions de tota mena programades en col·laboració amb iniciatives del territori de tipus socioambiental, cultural i també reivindicatiu.

Ens agradaria conèixer casos concrets en què hàgiu ajudat a persones.

A més d'acompanyar cada any a un centenar de persones en el procés de

regularització i en l'aprenentatge de llengües potser ressaltar la contractació en moments diferents de dues persones voluntàries, concretament dones en situació irregular de Marroc i Colòmbia, que amb aquest contracte laboral han pogut sol·licitar el permís de residència amb autorització a treballar per arrelament social.

Històricament, el Poblenou ha gaudit d'una bona cultura associativa. Des

d’Apropem-nos podeu copsar les inquietuds del veïnat. En quin moment es troba el barri?

Com afirma l’Associació de Veïnes i Veïns “malgrat ser un barri històric, el Poblenou està lluny de ser un barri consolidat” per motius diversos com ara les transformacions urbanístiques que afavoreixen sobretot la població flotant (turistes, estudiants o passavolants tecnològics) i comporten càrregues pels serveis públics i per l'espai públic contribuint a l’encariment de la vida al barri. El veïnat ho pateix i una manera és associar-se per defensar col·lectivament l’accés a drets bàsics com l’habitatge i el manteniment d’espais públics accessibles. “Fem barri o ens el faran!” expressa el repte que tenim al davant. A més el Poblenou és un barri divers culturalment i això impregna els ambients laborals, educatius, comercials i d’oci amb reptes importants de convivència.

Com es pot col·laborar de forma voluntària amb Apropem-nos?

Doncs donant suport en els cursos de llengües i en les activitats de vinculació al territori. Entenem que l’apropament és cosa de dues bandes, i per això el voluntariat és fonamental en les dinàmiques de convivència on, d’una banda es dona, però sobretot es rep.

Com pot estar el veïnat del Poblenou informat de les vostres accions? Quins

són els vostres canals i xarxes?

Disposem d’un butlletí digital i us podeu subscriure enviant-nos un correu a

placomunitaripoblenou@gmail.com) i un web (https://apropem.elpoblenou.cat/). Podeu assabentar-nos del més significatiu que fem a la revista de l’Associació de

Veïnes i Veïns del Poblenou (https://www.elpoblenou.cat/index.php/revista-elpoblenou/revistes-2023) que trobareu a entitats, equipaments i comerços del barri cada dos mesos.

Quins són els aspectes claus per garantir la bona convivència al Poblenou

i continuar esdevenint un barri integrador?

No hi ha una fórmula per aconseguir-ho sinó garantir espais de trobada basats en el respecte de la mà de la lluita veïnal a diversos àmbits per tal de garantir una vida digna per al veïnat incloent les persones nouvingudes. Un barri integrador ho és a molts nivells no només amb el tracte respectuós entre les persones sinó integrador d’economies i maneres d’organitzar-se i conviure alineades amb els canvis que les necessitats socials, culturals i econòmiques demanen. I això va més enllà de l’àmbit personal i és on el terreny associatiu pren força per reclamar allà on es decideixen les mesures que ens afectaran en el dia a dia.

Nuestros socios

La Bodega de Poblebou
Idem art gràfic
Looptica
Corbera
Llibreria Etcètera
Aimada
El Pibe (Grupo Medihost SL)
Cargando...
x
X